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Commodity Jurisdiction (CJ) FAQs 
 

1. Q: Purpose: What is a CJ? 
A: The purpose of a commodity jurisdiction request, or CJ, is to determine whether an item or service is 
covered by the U.S. Munitions List (USML) and therefore subject to export controls administered by the 
U.S. Department of State pursuant to the Arms Export Control Act (AECA) and the International Traffic in 
Arms regulations (ITAR). If after reviewing the USML and other relevant parts of the ITAR, in particular 
ITAR §120.3 and §120.4, you are unsure of the export jurisdiction of an item or service, you should 
request a CJ determination. 
 
2. Q: Licensing Jurisdiction: Is my item controlled on the U.S. Munitions List (Department of State) 
or the Commerce Control List (Department of Commerce)? 
A: The Directorate of Defense Trade Controls (DDTC) cannot provide a definitive answer without 
undertaking a Commodity Jurisdiction (CJ) review of your item and making an official CJ determination. 
However, most manufacturers are able to self-classify their items by reviewing International Traffic in 
Arms Regulations (ITAR) §120.2, 120.3, and 120.4 (which relate to the CJ process) and ITAR §121.1 (the 
U.S. Munitions List or USML). It is important to review all of these sections since some items that could 
be considered civil (e.g., hunting rifles and commercial satellites) are captured on the USML for export 
purposes. If, after reviewing the pertinent sections of the ITAR, you still are not sure if your item is 
controlled on the USML, then submit a CJ request. Guidelines for submitting the CJ request can be found 
online at http://pmddtc.state.gov/commodity_jurisdiction/index.html 
 
3. Q: Registration Requirements: Does our company need to register prior to the submission of a 
CJ request? 
A: Registration with DDTC is NOT required prior to submission of a CJ request. 
 
4. Q: Person Submitting CJ: Who can submit a CJ request? 
A: We prefer that the manufacturer submit the request because of the background and sales 
information required. However, a designated representative may submit a CJ request on the 
manufacturer’s behalf. In such cases, the CJ request package must include a letter of authorization from 
the manufacturer on company letterhead signed by a company official, a mailing address, and phone 
number. 
 
5. Q: Reconsideration of USML Item: I believe the jurisdiction for my product has changed. Can I 
use the CJ process to potentially move it to the Commerce list? 
A: A CJ request may be used for consideration of the re-designation of an item or service currently 
covered by the USML, which could result in the item or service being moved to the licensing jurisdiction 
of the Department of Commerce. 
 
6. Q: Reconsidering of USML Category: I believe the USML category and/or sub category for my 
product has changed. Can I use the CJ process to obtain a new USML classification? 
A: No, the CJ process will not be used for purpose of requesting clarification of existing USML category 
or subcategory. Such requests are submitted under a General Correspondence (GC) to the Directorate 
of Defense Trade Controls Licensing Directorate, not through the CJ process. 
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http://pmddtc.state.gov/commodity_jurisdiction/index.html


 
7. Q: Licensing Requirements: Can I export my item during the CJ review process? 
A: A response from DDTC to a CJ request determines the proper licensing authority for an item or 
service. It is not a license or approval to export. If you want to export your item or perform service 
while the CJ determination is in the review process, you must be registered and obtain the appropriate 
approval from DDTC prior to export. Please check the DDTC website for information on registration and 
licensing. 
 
8. Q: Classified Information: If my item contains classified information, may I use the CJ process? 
A: Classified information must not be included, or referred to, in the form or attachments thereto. For 
issues that may pertain to classified information, contact the DDTC Response Team. 
 
9. Q: Submitting Request for Similar or Like Items: I have several items that are very similar. 
May I submit one CJ covering those items, or a catalog of like items? 
A: The CJ form addresses single items, not a group, family or catalog of items. 
 
10. Q: Selling Civil Item to Foreign Military: I am selling my civil item to a foreign military. Does 
this make it USML and do I need an export license from State? 
A: You do not need an export license from DDTC if your item is not controlled on the USML. That 
remains true even if you are selling the item to a foreign military. The end-user does not determine 
export jurisdiction. 
 
11. Q: Timeline for CJ Completion: How long does it take to get a CJ determination? 
A: It varies depending on the complexity of the request and the recommendations of the reviewing 
agencies. Our goal is to complete CJ requests in 60 days. However, timelines have been significantly 
reduced in part due to the introduction of electronic submission capability. 
 
12. Q: L-100/C-130 Spares Parts Jurisdiction: Has there been a change regarding export 
jurisdiction for L-100/C-130 spare parts? 
A: Please go to http://pmddtc.state.gov/licensing/aircraft_parts.html for an announcement on this 
subject. Included on this page is the relevant Federal Register notice and common Q’s and A’s on the 
topic. 
 
13. Q: Uploading Supplemental Documents to the DS-4076 Submission Package: Do I 
upload supporting documents and other attachments onto the DS-4076 form the same way as done 
with a DSP form for DTrade? 
A: No, supporting documents are not uploaded into the D-4076 like what is done for a DTrade export 
license application. Each attachment is a separate document that will be uploaded with the DS-4076 into 
a submission package. All additional documentation file formats must be in the following types: BMP, 
CSV, GIF, JPEG, JPG, PDF, PNG, RTF, TIF, TXT and XML. 

 

14. Q: Submitting Supplemental Information: I have some additional information that may be 

helpful as a supplement to a CJ already submitted. The CJ was submitted electronically through 

EFS on the DDTC web portal. Is there a way to add to the supplements of an electronic CJ 

without retracting the CJ and starting over? Can I provide it directly to the agency that 

requested the information? 
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A:  At this time, supplemental information in support of an electronically submitted CJ cannot 

be uploaded electronically. There are two methods for providing additional information. 

i. The information can be sent via open e-mail to DDTCResponseTeam@state.gov.  

Include in the Subject line the CJ case number.  In the body of the e-mail indicate 

the DS-4076 Block number to which the information corresponds, and reason/s for 

supplemental submission such as another USG agency requested the information. 

ii. If the information includes proprietary information that you would prefer not to 

send via open e-mail, the information must be delivered to DDTC Policy as a PDF on 

a CD, properly marked to include CJ case number, CJ Block number to which the 

information corresponds, and reason/s for supplemental submission such as 

another USG agency requested the information.  The proper address is: 

Directorate of Defense Trade Controls 

Attn:  DTCP 

PM/DDTC, SA-1, 13th Floor 

2401 E Street, NW 

U.S. Department of State 

Washington, DC 20522-0113 

In either case, the information will be downloaded into the official electronic CJ file and 

distributed to the interagency working groups. Only information formally submitted to DDTC 

can be considered in the CJ review process. 
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