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Guidance on Reporting as a Ballot Question Committee

What is a ballot question committee?

Most organizations that raise or spend money to influence a statewide ballot 
question in Maine form a political action committee (PAC) for that purpose, and 
file regular PAC reports with the Commission.  Some advocacy, charitable, or 
other organizations do not qualify as PACs under the Election Law, but they are 
interested in raising and spending money to influence a ballot question.  The 
Maine Legislature enacted 21-A M.R.S.A. §1056-B to create a reporting 
requirement for these non-PAC organizations.  The Election Law designates these 
organizations as “ballot question committees” and they will be required to 
register with the Commission.  A ballot question committee is:

[a]ny person not defined as a political action committee who 
receives contributions or makes expenditures, other than by 
contribution to a political action committee, aggregating in excess 
of $5,000 for the purpose of initiating, promoting, defeating or 
influencing in any way a ballot question must file a report with the 
Commission. 

Does the requirement apply only to individuals?

No.  Under Maine Election law, the term “person” includes individuals, 
committees, firms, partnerships, corporations, associations, or organizations.

When do ballot question committees have to register with the 
Commission?

Within seven days of receiving contributions or making expenditures to influence 
an election that exceed $5,000, a ballot question committee must register with 
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Qualifying Contributions

Penalty Payment

the Commission. The committee must file an initial campaign finance report at 
the time of registration.

How do ballot question committees register with the Commission and file 
financial reports?

The committee must register and file an initial campaign finance report using 
paper forms (available on the Commission’s website).  Subsequent reports must 
be filed according to the filing schedule. At this time, ballot question committees 
cannot file campaign finance reports electronically.

What contributions must be reported by ballot question committees? 

Section 1056-B covers “contributions [received] for the purpose of initiating, 
promoting, defeating or influencing in any way a ballot question ….”  This 
includes: 

●     funds that the contributor specified were given in connection with a ballot 
question; 

●     funds provided in response to a solicitation that would lead the contributor 
to believe that the funds would be used specifically for the purpose of 
initiating, promoting, defeating or influencing in any way a ballot question; 

●     funds that can reasonably be determined to have been provided by the 
contributor for the purpose of initiating, promoting, defeating or influencing 
in any way a ballot question when viewed in the context of the contribution 
and the recipient’s activities regarding a ballot question; and 

●     funds or transfers from the general treasury of an organization filing a 
ballot question report. 

Funds provided in response to a solicitation that would lead the contributor to 
believe that the funds would be used to support an organization’s general 
activities, rather than activities relating to a ballot question, do not need to be 
reported.

A ballot question committee must report but is not required to itemize 
contributions from a single source that aggregate $100 or less in any election.

What expenditures must be reported by a ballot question committee? 
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Section 1056-B covers expenditures for communications and activities made “for 
the purpose of initiating, promoting, defeating or influencing in any way a ballot 
question.”  The Commission interprets this to include communications and 
activities which expressly advocate for or against a ballot question or which 
clearly identify a ballot question by apparent and unambiguous reference and are 
susceptible of no reasonable interpretation other than to promote or oppose the 
ballot question.  Expenditures to be reported include:

●     expenditures for communications to voters for the purpose of promoting or 
opposing a ballot question, including advertising on television, radio, and 
print media; literature that is mailed or distributed by hand to voters; 
automated telephone calls and scripted calls from live callers; signs, 
bumper stickers, and other forms of outdoor advertising; 

●     staff time promoting or opposing the ballot question at public or press 
events; 

●     staff time canvassing (conducting door-to-door visits to) voters; 

●     travel expenses paid to employees or volunteers who are conducting 
activities to promote or oppose a ballot question; 

●     staff time preparing presentations, testimony, letters to the editor, opinion 
pieces, articles for publication, or press releases to promote or oppose a 
ballot question; 

●     research or analysis, including written reports and legal opinions, where the 
organization knows or reasonably should know that the results will be used 
to promote or oppose a ballot question and where the results are used for 
that purpose; and 

●     expenditures to distribute research or technical analysis regarding a ballot 
question for the purpose of encouraging voters to vote yes, or no, on the 
question. 

This list is not intended to be exhaustive and is similar to the types of 
expenditures reported by political action committees to promote or defeat a ballot 
question.

What expenditures are not covered by § 1056-B?

The Commission interprets § 1056-B as excluding expenditures for 
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communications or activities that do not clearly identify a ballot question by 
apparent and unambiguous reference.  In addition, expenditures made merely to 
educate voters or others about a ballot question in a neutral way are not covered 
by §1056-B, even if a ballot question is clearly identified.  These would include 
expenditures for:

●     hosting a meeting at which advocates or members of the public are invited 
to present their views on the ballot question, provided that the sponsors of 
the event make reasonable efforts to ensure that the forum is balanced; 

●     distributing news stories, commentary, or editorials concerning a ballot 
question through the facilities of a broadcasting station, newspaper, 
magazine, or other periodical publication, unless the facilities are owned or 
controlled by persons otherwise engaged in other advocacy activities to 
promote or oppose the ballot question; and 

●     research or analysis concerning a ballot question paid by an entity which is 
not otherwise participating in the ballot question campaign, provided that 
the research or analysis does not clearly express support for or opposition 
to the ballot question or urge others to vote for or against the ballot 
question. 

Ballot question committees must report but are not required to itemize 
expenditures to a single payee that total $100 or less in an election. 

Do “expenditures [made] … for the purpose of initiating … a ballot 
question” include payments to staff or other expenses incurred in 
drafting legislation intended as a direct initiative? 

Yes.  If an organization pays its employees (or incurs other expenses) to draft 
legislation that the organization intends will be submitted to the Secretary of 
State as a direct initiative (even if submitted by a different organization or 
individuals), those expenses should be counted as expenditures made to initiate a 
ballot question.

What about expenditures to circulate ballot question petitions to collect 
signatures, and other expenses of advocates for and against a ballot 
question during the signature-gathering phase? 

In 2006, the Legislature amended the term “expenditure” to clarify that 
payments of money to collect signatures for a ballot question must be reported.  
The Commission interprets the “expenditures [made] … for the purpose of … 
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defeating or influencing in any way” includes payments made by opponents of the 
ballot question during the time period in which proponents may gather petition 
signatures.

What if an organization raises money to give to a PAC?

If an organization solicits and receives contributions for the purpose of influencing 
a ballot question and gives those funds to a PAC, the contributions received by 
the organization count towards the $5,000 threshold.  For example, if a trade 
association solicits funds from its members in order to make a contribution to a 
PAC involved in a ballot question, the trade association may have to register as a 
ballot question committee if it raised more than $5,000.  It is not the contribution 
to the PAC that triggers the registration requirement; it is the fund-raising 
activity by the trade association that triggers it.

What if an organization contributes or transfers funds to another 
organization which is not a PAC?

A contribution or transfer of funds from one organization to another organization 
for the purpose of influencing a ballot question counts towards the $5,000 
threshold as an expenditure made by the first organization.  

What if an organization donates the time of its paid employees to a PAC 
to influence a ballot question or makes payments to vendors for goods or 
services to influence a ballot question in coordination with a PAC? 

Donating paid staff to a PAC, or coordinating expenditures with a PAC are in-kind 
contributions to the PAC.  They do not count toward the $5,000 expenditure 
threshold that would trigger filing of a §1056-B report by the donor; however, the 
PAC must report them as in-kind contributions.

An organization’s expenditures to influence a ballot question may be considered 
an in-kind contribution to a PAC only if they are coordinated with the PAC or are 
accepted by a PAC.  Expenditures to influence a ballot question made 
independently of the PAC should not be considered contributions to the PAC and 
would count toward the $5,000 threshold.

Guidance to PACs and Contributors on the Reporting of In-Kind 
Contributions

In 2006, some PACs involved in ballot question campaigns reported receiving 
significant in-kind contributions from other organizations, but provided little detail 
regarding the goods and services they received.  In future elections, the 
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Commission will request that PACs provide more detail about large in-kind 
contributions they have received.  For example, if a PAC reports that it received 
significant paid staff time from another organization, it should include a 
description of those staff activities and the number of hours of staff time that 
were contributed.  A PAC’s reporting of coordinated spending made by a 
contributor should include a brief description of the goods and services that were 
purchased and their value.  Contributed staff and coordinated expenditures 
should not be lumped together as a single contribution for the reporting period, 
but should be itemized as separate contributions.

Other Guidance

If you have any questions, please telephone the Commission’s PAC/Party/
Lobbyist Registrar at 287-4179.

Adopted by the Commission on July 27, 2008
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